NS is een protocol dat op internet de vertaalslag maakt van een domainnaam naar een IP-adres.

Stel, een website heeft het IP-adres: 11.22.333.44. Een combinatie van cijfers is lastig te onthouden, maar woorden binnen een bepaalde context niet.
Daarom wordt er gebruik gemaakt van domeinnamen, die mensen makkelijker kunnen onthouden. Door DNS is het niet langer nodig om op elke computer een lijst met IP-adressen te onderhouden.

DNS zorgt er namelijk voor dat de nameservers kunnen uitlezen waar de domeinnaam aan gekoppeld is.
Op die manier kan jouw website op alle computers ter wereld met een internet verbinding getoond worden.

• DNS, nameservers